Ablacığım, 64 yaşında.
Annemin babamın hatırası. İşitme engelli. İki yıl önce vefat eden annem, ömrünün son üç yılını yatağa bağlı tamamladı. Ablamın, emekleri çok. Onun için ne yapsam az. Hiç uçağa binmedi. Hiç yurt dışına çıkmadı.
Onu, uçurmak geldi içimden.
Yaz tatili için Almanya Münih’e götürmek istedim. Heyecanlandı. Çocuklar gibi şendi. Valizini hazırlamaya başladı.
Alman hükümetinin, vize başvurularını doğrudan büyükelçilik ya da konsolosluklar yerine özel şirketler de yapabiliyor.
Almanya’nın Ankara Büyükelçiliğinden, şirket aracılığıyla, istemiş oldukları saçma sapan evrak listesi doğrultusunda şahsi evraklar sırası ile hazırlandı. “Almanya’ya gidecekseniz maddi evraklarınızı (banka hesabı, tapu vb) güçlü tutun.” dediler. Güçlü tutmaya çalıştık.
Bir yakınımız tarafından davet edilmiş olmasına rağmen; Telefon görüşmelerinde, Almanya’ ya gittiğinizde sizi sarmalayan o korkunç ciddiyet ve kuralcılığın daha büyükelçilikte başladığını fark ediyorsunuz. En saf duygularla sevgili ablalarımızı görmeye gidecektik, yağmur yağan ülkeye…
Her Türk’e potansiyel irticacı olarak baktıklarından, red cevabını dayadılar ablama da.
“ Durumunuz uygun değildir.”gibi kısa ifadeyle verilmeyen vize.
Turistik vize için istedikleri evraklarla; Almanya’nın,İstanbul Konsolosluğuna itiraz ederek tekrar başvurdum. Sonuç yine hüsran…
Harcanılan para konusuna girmiyorum bile…
Vize işlemlerinde çıkarılan zorluklar bu ülkenin bakış açısını göstermektedir.
Yeşil pasaport sahibi olduğum için kolaylıkla gidebiliyorum. Yeşil pasaport sahiplerinin uğraş alanına girmemektedir. Vize işlemleri…
Biraz buruk, biraz sevinç düştüm yola. Ancak, içime sinmeyen bir şeyler vardı. Karmaşık duygularla Almanya’ya tek başıma giderken, bir şeyler yapmalıydım ablam için. Yüreğim Ankara’da kaldı. Atatürk Havalimanı'nda birden aklıma geldi. Elektronik vize uygulayan ülke, Dubai’ye götürebilirim diye düşündüm. Münih vizesine göre çok daha kolay, Yelkenotelinin coğrafyası…
Dubai vizesi almak çok kolay, yoğun evrak ile uğraştırmıyor. Gerekli evraklar Pasaport, T.C. Kimlik ve resimden ibaret olan evrakları tarayıcınızdan geçirip mail atmak ya da renkli fotokopilerini alıp ulaştırmanız yeterli oluyor.
Almanya dönüşü, Kurban bayramı için, bir grup arkadaşla hazırladık Dubai gezimizi. Ablam çocuklar gibi sevindi. İnsanoğlunun hiçbir yaşta değişmeyen duygularını gözlemledim.
Gözlemlerken, araştırdım vize kısıtlamaları ve dünyada vize konusunu…
Vize Kısıtlamaları Endeksi'ne göre, dünyada vizesiz seyahat konusunda büyük bir eşitsizlik söz konusu. Ülkeler zenginleştikçe vizesiz seyahat imkânları artarken, yoksul ülke vatandaşları için bu olanak çok sınırlı kalıyor.
Vizesiz seyahat konusunda en şanslı olanlar İngiltere, Finlandiya ve İsveç vatandaşları. Bu üç ülkenin pasaportunu taşıyanlar, tam 173 ülkeyi vizesiz ziyaret edebiliyor.
En fazla vizesiz seyahat olanağına sahip 10 ülkeden 9'u Avrupa Birliği üyesi. Ancak Avrupa Birliği'nin dünyada yaşayan her dört kişiden üçünü vizeye tabi tuttuğuna dikkat çekiliyor.
Vize Kısıtlamaları Endeksi'ne göre, Türkiye listede 74'üncü sırada. Listeye göre Türk vatandaşları, değerlendirmeye alınan 218 ülke ve bölgeden 94'üne vizesiz giriş yapabiliyor.
Rusya ise, bir ülke farkla Türkiye'nin üst basamağında yer alıyor.
Vizesiz seyahat etme özgürlüğünden en az faydalanabilenler ise Somali, Irak ve Afganistan vatandaşları. Somali vatandaşları 32, Irak vatandaşları 31, Afganistan vatandaşları da sadece 28 ülkeye vizesiz girebiliyor.
Bir de Avrupa Birliğidiyoruz ya…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder