5 Nisan 2015 Pazar

Mustafa Kemal Atatürk'ün Avukatlık Mesleğine Bakışı


Eğer bu gün Türkiye’de müstakil avukatlık müessesesi varsa, eğer bu gün Türk avukatları iyi, namuslu, söz, vakar ve hatta refah sahibi yurttaşlar arasında bulunuyorsa, bunu bu iradeye borçludurlar.Çünkü Cumhuriyet, Avukatların yalnız refahını temin etmemiştir, mesleği kurmuş, Türk avukatının namusunu ve şerefini kurtarmış, onu layık olduğu mevkiye çıkarmıştır. Bunu böylece kabul etmek ve söylemek meslek, vicdan ve namus borcudur.”

Cumhuriyet’in ilanından sonra 3 Ocak 1934 tarihinde İzmir’de “Türk Avukatlar Birliği” toplantısında katılım gösteren baro başkanları ve temsilcileri ile tüm baroların aynı çatı altında toplama düşüncesini ortaya konulmuştur.Bunun için çeşitli gazetelerde öneriler sunulmuştur.
Yaklaşık 24 yıl sonra 5 Nisan 1958 tarihinde İzmir Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan 2 günlük toplantı sonunda “Barolar Birliği ‘ nin” kuruluş çalışmalarına başlamışlardır.Yapılan araştırmalar sonucu ilk olarak İstanbul Barosu’nun 70 yıl önce 5 Nisan 1878 de toplanıp genel kurul yapmış olduğu gün ile aynı güne denk geldiği ortaya çıkmıştır.
Bunlarla beraber yapılan görüşmeler sonucunda tesadüf eden tarihler öneri olarak sunularak 5 Nisan ” Avukatlar Günü ” olarak kabul görmüştür.
Tüm avukatlarımızın Avukatlar Günü kutlu olsun.

Hiç yorum yok: